Opleidingsaanbod

Docent en supervisor

Naast praktijk ZenZ ben ik werkzaam als docent, supervisor en leertherapeut bij de Sociale Academie Utrecht, de Academie voor Psychodynamica, opleidingscentrum Esoterra, Pons Academie, Forta opleidingen en King nascholing. Aan zorgprofessionals binnen het post hbo/wo onderwijs geef ik les over focusing, lichaamsobservatie, werken met aanraking, lichaams- en ademwerk, mindful bewegen, chronische stress en het gevoel van (on)veiligheid.

Leertherapeut

Bij praktijk ZenZ ben je als zorgprofessional ook welkom voor leersessies als onderdeel van je post-hbo beroepsopleiding. Het idee achter de leersessies is dat je zelf als cliënt ervaart waartoe je wordt opgeleid. Aan het eind van elke leersessie staan we daarom even stil bij de vorm en inhoud van de sessie; waarom zijn bepaalde keuzes gemaakt, welke koppeling met theorie is mogelijk?

Er geldt een gereduceerd tarief voor de verplichte leersessies bij de Sociale Academie Utrecht (€875 voor 7 sessies/10 uur) en opleidingsinstituut Esoterra (€500 voor 4 sessies). Vanaf 1 september ’24 is weer ruimte voor nieuwe trajecten.

P1390206-kopie-scaled-e1668085064968-800x450

Workshops 

De sleutel tot verandering zit in de combinatie van begrijpen en ervaren. Dit is ook het motto binnen het opleidingsaanbod van praktijk ZenZ. De workshops zijn praktijkgericht, vanuit een theoretische basis. Veel gebruikte werkvormen zijn ervaringsgerichte oefeningen, inquiry, demo’s, supervisie en thuisopdrachten.

Aan het eind van de workshop heb je als zorgprofessional tools in handen om aan de slag te gaan – vanuit een verstevigde verbinding met jezelf. Binnen de workshops spelen een gevoel van veiligheid, humor, verwondering en het lichaam een belangrijke rol. Aan de workshops kunnen max 15 personen deelnemen.

Marit geeft de workshop vanuit haar passie en ervaring en dit kun je merken. De inhoud van de workshop en de begeleiding waren top. De begeleiding van Marit vond ik fijn en bijzonder; ze zorgt ervoor dat iedereen zich op zijn gemak voelt en iedereen wordt gezien. (Bas)

Het aanbod van praktijk ZenZ bestaat uit vier workshops die via opleiders of zorginstellingen worden aangeboden. De duur van een workshop varieert van 1 tot 3 dagen, het programma wordt samengesteld in overleg met de opdrachtgever. De workshops kunnen los en gecombineerd worden ingezet.

Meer weten? Neem dan contact op via marit@praktijkzenz.nl of 0620442839.

DE STRESS-APK | HOE DE BALANS TE HERSTELLEN?

“Spanning is wie je denkt te moeten zijn, ontspanning is wie je bent”.
Chinees gezegde

Vroeger dachten wetenschappers dat we vooral ziek worden van te veel stress. Maar het huidige stressonderzoek wijst erop dat het niet zozeer de stressreacties zelf zijn die een risico vormen voor onze gezondheid, als wel te weinig herstel erná. Het draait om het balanceren tussen in- en ontspanning, waarbij ons lichaam een belangrijke sleutelrol inneemt. Het vertelt ons wanneer grenzen zijn bereikt, hoe ontspanning voelt en helpt ons uit de automatische stressreacties te stappen.

Duur: 2-4 dagdelen

Geschikt voor: preventie en herstel chronische stress, vergroten vitaliteit en veerkracht

Ingrediënten: fysieke trucs om te ontspannen | ademtechnieken | inzet van hulpbronnen | lichaamsbewustzijn | mindfulness | ons fysieke stress-systeem.

VEILIGHEID VAN BINNENUIT | LEREN NAVIGEREN

“Je kunt de golven niet stoppen, maar je kunt wel leren surfen.”
Jon Kabat-Zinn

Als mensen zich veilig voelen dan is er ruimte voor verbinding – met zichzelf, met anderen en de wereld om zich heen. In deze (fysieke) staat zijn gezondheid, groei en herstel mogelijk. De huidige maatschappij zet ons gevoel van veiligheid stevig onder druk. Bij een gevoel van onveiligheid staan zelfbescherming en overleven centraal en lijken we vast te zitten in een herhaling van zetten. De weg zelf terug weten te vinden naar het gevoel van veiligheid lijkt van doorslaggevend belang, ook binnen coaching en therapie.

Duur: 2-6 dagdelen

Geschikt voor: behandeling cliënten met chronische stress, (hoog)gevoeligheid en traumatische ervaringen.

Ingrediënten: co-regulatie | ademtechnieken | zelfcompassie | vloerankers | werken met aanraking | window of tolerance | polyvagaal theorie

LICHAAMSTAAL | VERSTEVIG JE INNERLIJK KOMPAS

“Met onze gedachten kunnen we onszelf dingen wijs maken, het lichaam liegt nooit.”
Inge Kroese

We reageren automatisch op de lichaamstaal van de ander en kennen er onbewust meer waarde aan toe dan aan woorden. Deze non-verbale communicatie wordt o.a. bepaald door lichaamshouding, stemgeluid en oogcontact. Lichaamstaal vertelt iets over het hier en nu, maar is ook een spiegel van iemand zijn persoonlijkheid en levensgeschiedenis. Het leren lezen van lichaamstaal maakt ruim baan voor de wijsheid van het lichaam en biedt een krachtige tool om de verbinding -zowel met cliënten als met jezelf- te herstellen.

Duur: 2-4 dagdelen

Geschikt voor: meer cognitief georiënteerde behandelaars

Ingrediënten: lichaamsobservatie en -bewustzijn | non-verbale communicatie | karakterstructuren | lichaamswerk | co-regulatie

FOCUSING | DE KRACHT VAN VERWONDERING

“Als je leert te luisteren naar het fluisteren van je lichaam, dan hoeft het niet te schreeuwen.”
Ann Weiser Cornell

Focusing is een proces van luisteren naar wat je lijf je aanreikt en met aandacht en respect stilstaan bij wat er daar vanbinnen ís, zonder oordeel, en zonder meteen een oplossing te willen. Dit luisteren doet je linker- en rechterhersenhelft samenwerken, wat bijdraagt aan het maximaal benutten van je creativiteit. Focusing helpt je om het leven zelf te omhelzen met alle angst, pijn en narigheid die daarbij hoort. Het is een natuurlijke vaardigheid die iedereen kan leren en een waardevol ingrediënt binnen cliëntgerichte therapie.

Duur: 2-6 dagdelen

Geschikt voor: meer cognitief georiënteerde behandelaars

Ingrediënten: focusing | co-regulatie | visualisatie | werken met vloerankers | lichaamsobservatie en -bewustzijn | mindfulness


@