Stresscoaching

Een mens kan enorme prestaties leveren en kan veel stress aan. Maar als je steeds te weinig herstelt, pleeg je roofbouw op je lichaam. Je raakt langzaam maar zeker uitgeput en er ontstaan veranderingen in je stresssysteem. Met emotionele, cognitieve en lichamelijke klachten als gevolg.

Vanuit mijn praktijkruimte omgeven door groen in Amsterdam-Noord, begeleid ik jou graag bij het terugvinden van de balans tussen in- en ontspanning. De focus ligt hierbij op fysiek herstel, het leren omgaan met stress, het vergroten van lichaamsbewustzijn en de opbouw van vitaliteit.

Ik dacht dat het nooit meer goed zou komen. Niet met mij, mijn energie, mijn ambities, mijn hoofd… Marit geeft rust, moed en duidelijke handvaten. Marit luistert, is empathisch en wijst je de weg in de wondere wereld van buik, hart en hoofd. Ze leert je te voelen en te luisteren naar je lichaam. Daarnaast is er ruimte voor verwondering, humor en relativering. Niet alles kan en hoef je te fixen en niet alles hoeft nu. Mijn traject met Marit heeft mijn leven verrijkt. (Justa, 12 sessies)

Werkwijze

Stresscoaching wordt aanboden binnen de richtlijnen en uitgangspunten van de CSR-methode. Graag maak ik hierbij gebruik van haptonomie, systemisch werk, focussen, adem-en lichaamswerk, mindfulness, zelfcompassie, yin yoga en interventies gebaseerd op de polyvagaal theorie.

Kennismaking

De sessies vinden plaats in mijn praktijkruimte bij de Nieuwendammerdijk – op maandag, woensdag of vrijdag om 9, 11, 14 of 16 uur. Wees welkom en neem voor een gratis telefonische kennismaking contact op via marit@praktijkzenz.nl of 0620442839; ik ben benieuwd naar je verhaal. Vanaf 1 september ’24 is weer ruimte voor nieuwe behandeltrajecten.

Je hebt me uit mijn hoofd gehaald en me opnieuw leren laten voelen. Jouw warme persoonlijkheid, de oefeningen met aanraking, de fijne plek in het groen even weg uit de stad – hebben er toe geleid dat ik weer mijn vertrouwen terug heb en opnieuw ‘vrienden met mijzelf’ ben geworden! (Inge, 15 sessies)

Ongezonde stress

Stress is een gezonde reactie van je lichaam om te kunnen presteren. Stress op zich is niet schadelijk, maar wordt dat wel als het langdurig aanhoudt en er onvoldoende herstel tegenover staat. Balans tussen inspanning en herstel is noodzakelijk om gezond te blijven.

Roofbouw

Door te weinig herstel en te veel inspanningen pleeg je roofbouw. Dan boet je in aan veerkracht, nemen vervolgens de stressklachten toe en op den duur veranderen er (regel)functies in je brein en in de rest van je lichaam. De effecten hiervan voel je op alle fronten: fysiek, emotioneel en cognitief.

Stressklachten: van licht tot ernstig

Het maakt uit of je stressklachten hebt of dat er sprake is van overspanning of burn-out. Niet alleen voor de duur van je herstel, maar ook voor de manier van herstellen. Bij overspanning of burn-out is je lichaam in de war geraakt. Je lijf moet dan eerst herstellen voordat je andere problemen oplost.

Leren omgaan met stress is leren luisteren naar je lichaam. (Marit van Overschot)

CSR-methode

Bewezen effectief

Stresscoaching volgens de CSR-Methode is wetenschappelijk onderbouwd en bewezen effectief. De CSR-Methode pakt stressklachten psycho-biologisch aan: ‘eerst fysiek, dan mentaal’. Deze aanpak leidt gemiddeld tot betere resultaten dan een puur psychologische behandeling. Leer hier verder.

Gefaseerde aanpak

Fase 1 Roofbouw stoppen & fysiek herstel
Psycho-educatie, probleemadoptie, leren ontspannen, stressoren verminderen, afwisseling in- en ontspanning, vergroten lichaamsbewustzijn en vooral slapen

Fase 2 Opbouw vitaliteit & zelfmanagement
Leren omgaan met stress en stress-bevorderende patronen, herstellen verbinding hoofd-hart-buik, opruimen blokkades, opbouw energie en zelfvertrouwen

Fase 3 Re-integratie
Gecontroleerde opbouw re-integratie, conditie verbeteren, taken oppakken, leren balanceren en grenzen aangeven

Meting met CSR-vragenlijst
Bij alle trajecten wordt een begin- en een eindmeting uitgevoerd met behulp van een gevalideerde vragenlijst. Deze meet of en in welke mate er sprake is van stressgerelateerde problematiek. Zo kan de juiste koers worden bepaald en de resultaten van het coachingstraject in beeld worden gebracht.

9,0

gemiddeld rapportcijfer cliënten voor mijn begeleiding via CSR-methode (1 nov ’22)

P1220889 kopie

Tarieven

De gevraagde bijdrage voor een sessie van 1,5 uur is €127,50 (oftewel een uurprijs van €85). Doordat ik werk met dubbele sessies zijn mijn trajecten relatief kortdurend.

Voor de zakelijke markt geldt een aangepast tarief: €160 (exclusief 21% BTW).

Vergoeding

De kosten van stresscoaching wordt in het merendeel van de gevallen vergoed door werkgevers. De kosten voor coaching zijn voor zelfstandige ondernemers mogelijk aftrekbaar als bedrijfskosten. Bijvoorbeeld als de continuïteit van je bedrijf wordt bedreigd door jouw chronische stressklachten.

Overige kosten

Voorafgaand aan de eerste sessie is een intake van ±30 minuten. De gevraagde bijdrage hiervoor is €50. Hetzelfde tarief geldt voor een losse meting via de CSR-vragenlijst met een beknopte schriftelijke rapportage. Bij een traject vanaf drie sessies worden deze kosten niet in rekening gebracht.

Ik heb het als een heel erg fijn traject ervaren. In de organisatie waar ik werk en bij de bedrijfsarts ervaarde ik veel druk, weinig begrip en ruimte om te kunnen herstellen en rustig te re-integreren. Bij Marit vond ik dat allemaal en meer. Het traject heeft mij veel rust en ook veel zelfkennis opgeleverd. Marit heeft mij de juiste handvaten aangereikt waardoor ik weer in mijn baan kon terugkeren én dichter bij mezelf kan blijven. Hier ga ik de rest van mijn leven nog wat aan hebben. Ik gun iedereen zo’n fijne coach als Marit! (Anne, 10 sessies)


@